tiistai 6. joulukuuta 2016

Suomileijona rupsahtanut?

Suomen Leijona tunnetaan Suomen historiallisesta vaakunasta, joka on Suomen laissa kuvailtu näillä sanoilla:

»Punaisessa kentässä kruunupäinen leijona, joka pitää oikean etujalan sijalla olevassa haarniskoidussa kädessä iskuun kohotettua miekkaa ja polkee takajaloillaan sapelia, leijona kruunuineen ja varuksineen, aseiden kahvat ja käsivarsihaarniskan nivelet kultaa sekä aseiden terät ja käsivarsihaarniska hopeaa; kenttään siroteltu yhdeksän hopearuusua.»


Vaakunan alkuperää ei tunneta varmuudella, mutta vanhin löydetty esiintymä on 1580-luvulta Kustaa Vaasan hautamuistomerkissä Uppsalassa. Sama leijona esiintyy mm. Ruotsin keskiajan hallitsijasuvun sukuvaakunassa. Leijona esiintyy myös esimerkiksi Tanskan, Bulgarian, Sierra Leonen ja Tsekin vaakunassa.
Suomen Leijona hopeariipus

Mutta suomalainen leijona on viime vuosina kärsinyt inflaatiosta. Äärioikeistolaiset ovat ottaneet leijonan symbolikseen, ja samalla leijonan alkuperäinen viesti on muuttunut . Leijonaa ei haluta käyttää kansallissymbolina, kun pelätään että leimataan radikaaliksi kiihkonationalistiksi tai rasistiksi.

Ensi vuonna kun maamme täyttää 100 vuotta toivon että leijonamme saisi takaisin arvokkuutensa ja viattomuutensa. Finlayson on samalla linjalla, ja järjestää designkampanjan jossa halutaan löytää 100 uutta versiota suomenleijonasta. Ideana on näyttää, että leijona on yhtä monikasvoinen ja  -muotoinen kun Suomikin. Voittavia uusleijonia tullaan painamaan Finlaysonin tuotteisiin kuten verhoihin, pyyhkeisiin ja kankaisiin. (tutustu kilpailuun www.100leijonaa.fi)
Ote Hesarin artikkelista, missä tärkeä sanoma.


Omalta osaltamme otamme koruvalikoimaan uusia leijona-koruja, sekä erilaisia sinivalkoisia koruja. Vuosi 2017 tulee olemaan erittäin sinivalkoinen, riippumatta muotiväreistä.



Oikein rauhallista itsenäisyyspäivää kaikille suomalaisille ja Suomen ystäville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti