perjantai 1. helmikuuta 2019

Hopeapellin valmistus

Olen aikaisemmin näyttänyt teille miten hopeapellistä leikataan paloja, eli osia mistä tehdään korvakoruja. (https://silverbarfinland.blogspot.com/2017/05/naks-naks-naks.html)
Nyt ajattelin avata teille vähän miltä näyttää kun hopearomusta tehdään peltiä.Ensin sulatetaan hopeat. Seassa on yleensä edellisestä valmistusprosessista jääneitä peltijämiä sekä koruja jotka eivät ole läpäisseet laaduntarkastusta. Sulatus tapahtuu keramiikkakupissa jota lämmitetään kaasulla tulikuumaksi, kunnes seos on sulaa velliä.


Kun hopea on täysin sula, se kaadetaan muottiin, jotta vellistä saadan harkon muotoinen. Hopea jähmettyy sen verran nopeasti, että sekä muotti että hopeasula lämmitetään kaadonkin aikana.Kun metalli on kovettunut, muotti avataan, ja sisältää löytyy hopeaharkko. Se on yleensä noin joulutorttutaikinan kokoinen ja mallinen, riippuen miten suuresta satsista on kyse.Sen jälkeen harkkoa vähän putsataan ja sitten alkaa valssaus. Valssatessa hopeakankea ohennetaan ja pitkitetään ikään kuin pastakoneella tai mankelilla. Joka vedolla se ohenee ja pitenee. Välillä sitä kuumennetaan jotta se pysyy pehmeänä.


Tämän jälkeen meillä on olemassa hopeapelti, josta saa leikattua korunosia, vähän kuten piparkakkutaikinasta leikataan muotilla piparkakkuja...

Pääsitköhän yhtään jyvälle miten tämä tehdään..?
Hauskaa viikonloppua!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti