torstai 7. toukokuuta 2015

Miten tehdään lehti?Kuten moni teistä tietää, niin vaikka pääbisneksemme pyörii korumaailmassa, niin meillä on myös muita bisneksiä. Petri touhuaa mm sukelluksen, rib-veneiden ja vuokratallien kanssa, ja minä tosin olen vähentänyt kaikkia ylimääräisiä töitä, mutta toki teen vielä vähän kirjanpitoa muillekin kun omiin firmoihin... Mutta sitten yksi iso proggis joka ei liity korualaan on meidän Kasnäs Kompass-lehti. Ja tänään oli se ISO päivä jolloin lehti meni painoon. IIIIIISO huokaus!! Se on kyllä todella iso projekti.
Moni on kysynyt miten se tehdään. Yritän avata teille vähän sitä hommaa:
Meitä on periaatteessa 4 ihmistä touhuamassa: minä kirjoitan juttuja, Petri myy mainoksia, Pasi valokuvaa ja Atte taittaa. Tällä tiimillä työskennellään. Sitten on paljon pikkuapureita, esimerkiksi ystäväpiirissämme on valtavan hyviä harrastaja-valokuvaajia jolta saamme kuvia käyttöön, on nättejä kasvoja jota saadaan kuvata, on sananikkareita jotka auttavat kirjoittamisessa, on tarkkasilmäisiä jotka oikolukee, on kavereita joilla on kavereita joista on kiva kirjoittaa jne. Eli monesta pienestä palasesta koostuu toi meidän lehti.
Juttuja aloitan yleensä kirjoittamaan jo joululomalla. Ja itse asiassa, omasta mielestäni ne jutut jotka kirjoitan silloin ovat aina ne parhaat. Sitten tulee muutaman viikon breikki kirjoittamisessa, koska korubisnes vaati kaiken aikani helmi-maaliskuussa, mutta lähempänä kevättä alkaa taas juttujen kirjoittaminen.

Jutun aiheita voi tulla ihan mistä vaan. Joskus joku heittää idean, joskus mä näen jossain toisessa lehdessä jonkun vastaavan, joskus juttu lähtee upeasta kuvasta ja joskus on vaan yleisesti ajankohtainen aihe. Sitten kun juttu on kirjoitettu lähetän sen asianomaiselle tarkistettavaksi että sisältö pitää paikkansa. Esimerkiksi jos olen haastatellut jotain tyyppiä, niin ensimmäisenä pitää tarkistaa että tyyppi on samaa mieltä, eli että en ole pistänyt sille vääriä sanoja suuhun.. ;-) Sen jälkeen mulla on tarkkasilmäinen ja taitava Taina joka oikolukee ja korjaa mun kielivirheet. Sen jälkeen alkaa sopivien kuvien metsästys. Näitä voi sitten tulla vastaan Facebookissa, kuvapankeissa tai sitten pyydän että Pasi kuvaa.
Kun kuva ja teksti on olemassa, lähetän koko paketin Attelle. Meillä on Aten kanssa syntynyt jo sellainen symbioosi, että hän tietää jo aika tarkalleen millaista ulkoasua toivon. Joskus annan vähän toivomuksia ja ohjeita, joskus täysin vapaat kädet. Joskus piirrän sivuasetelmia paperille ja lähetän alkeellisia kännykkäkuvia... Atte touhuaa materiaalin kanssa muutaman tunnin.. Sen jälkeen hän lähettää mulle sivuehdotuksen, eli hän asettaa tekstin ja kuvat sivulle, sillei että siitä tulee tasapainoinen, helposti luettava, houkuttelevan näköinen, selvä mutta silti viihdyttävä. Sitten yleensä yhdessä viilataan sitä lopullista ulkonäköä, siirretään jotain, suurennetaan toista, poistetaan kolmatta, vaihdetaan neljättä jne.
Näin se lehti syntyy, sivu kerrallaan. Niitä sivuja on muuten 108.
Viimeiset päivät ennen deadlinea ollaan kaikki aika muumiona, koska kaikki ajatukset pyörivät lehden ympärillä...tai ainakin PITÄISI pyöriä lehden ympärillä... Petri tosin joutui edellispäivänä kesken viimeisimpiä hektisiä hetkiä sukeltamaan, satamassa yhdestä rahtialuksesta oli pudonnut lavallinen arvokasta tavaraa mereen... Ja vielä toinen juttu, eikö ole omituista että juuri kun viimeisiä sivuehdotuksia oikoluettiin ja lähetettiin edestakas Atten kanssa  niin netti kaatui!!Miten voikaan olla niin huono tuuri!!!?
No, asiat järjestyivät, ja lehti lähti tänään painoon.
Kippis itsellemme! Upea lehti syntyi taas.
Lehti valmis, ja kahvi loppu.
Esimerkki yhdestä mun piirtämisestä sivuehdotuksesta Attelle.
Tämän näköinen siitä sivusta tuli ;-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti