lauantai 1. marraskuuta 2014

Sitä halpaa kultaa



Kun käymme Dubaissa, moni luulee että kyseessä on samalla työmatka, koska Dubaissahan on sitä halpaa kultaa... Näin ei kuitenkaan ole. Siis tämä ei ole työmatka. Silti on aina kivaa käydä vähän kurkkaamassa mitä Dubain kultaiseen korumaailmaan kuuluu.

Dubaissa kulta on ehdottomasti suositumpi metalli kun hopea. Arabit rakastavat kullan väriä, ja mitä keltaisempi sen parempi. Suomessa taas suositaan punaisempaa kullan väriä.

Arabimaitten oma koruteollisuus on varmasti merkittävä, mutta mallistot ovat ihan eri maailmaa kun mihin me euroopalaiset ollaan totuttu. Ruotsalainen sanonta 'tårta på tårta' on arabikoruissa aika kuvaava: mitä enemmän kiviä ja härpäkkeitä sen parempi. Arabinaista kiehtoo valtavat sormukset, juhlavat käädyt, paksut rannerenkaat ja korvia venyttäviä kristallikruunumaisia korvakoruja. Mutta valkoisille turisteille arabit myyvät eurooppalaista korumallistoa. Ketjut tulevat Italiasta, sormukset ja korvikset Euroopasta ja Aasiasta. Se on hyvin pitkälle samaa mallistoa kun meillä on Suomessakin, tosin erikoisuuksia ja harvinaisuuksia näkyy täällä paljon enemmän kun mihin länsimaalainen on tottunut.

Mutta onko se koru sitten halvempi Dubaissa kun esimerkiksi Suomessa? Ihan varmasti on. Ainakin sen arvonlisäveroprosentin verran. Ja kyllähän täällä ostovoima on ihan eri kun suomalaisen korumaahantuojan, joten täytyyhän sen näkyä täkäläisten liikkeitten ostohinnoissa. Mutta tietenkin ostajan täytyy itse olla tietoinen siitä mistä hinta muodostuu korussa: pitää tietää grammahinnoista, karaattipitoisuuksista ja timanttien luokituksista. Ja tietenkin täytyy osata tinkiä sopivasti.

Eli se että dubailainen kulta olisi halpa on samalla totta ja tarua. Ei niillä ole täällä mitään kultakaivoksia mistä ne kantaa kultansa; ne ostavat kultansa maailmanmarkkinahintaan niin kuin kaikki muutkin. Mutta nollavero ja mittava ostovoima on näillä markkinoilla valttikortti. Joten täytyy myöntää, että on sitä itsekin tullut ostettu muutama kultakoru Dubain kultasoukista...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti