torstai 18. tammikuuta 2018

Vanha kulta parempi?

Häämessuja, häämessuja. Niitä on nyt useita. Ja silloin puhutaan vihkisormuksista. Silmiin on osunut viime aikoina pari eri artikkelia kultakorujen uusiokäytöstä vihkisormuksiin. Kuitenkin ainakin toisessa lehtijutussa mainittiin korun kestävyydestä suhteessa karaattipitoisuuteen hieman virheellisesti.


Puhdas kulta on 24 karaattia. Se sisältää silloin 99,9 % puhdasta kultaa. Se on hyvin keltainen ja hyvin pehmeä metalli. Sitä pystyy naarmuttamaan, melkeinpä vuolemaan.  Jotta kullasta tulee työstettävä ja kestävä, siihen lisätään seosaineita, yleensä hopeaa ja kuparia. 14 karaatin kultaan lisätään 41,5% seosainetta, kun taas 18 karaatin kultaan lisätään 25% seosmetallia. Ja koska seosmetalli on se joka tekee kultakorusta kovan, tarkoittaa se sitä että isompi karaattipitoisuus on yhtä kuin pehmeämpi koru. Joten tämä on virhe mitä kuulee usein: "Tämä on vanhaa 18 karaatin kultaa, tämä kestää mitä vaan." Näin siis ei ole... vanhat sormukset ovat usein kestäviä sen takia että ennen vanhaan ne tehtiin PAKSUMMASTA materiaalista, sormukset olivat siis tukevampia ja painavampia.... ei sen takia että se on "sitä vanhaa kultaa" tai että se on "puhtaampaa"...

Joten jos sinulla on vanhoja koruja mistä haluat teettää itsellesi vihkisormuksen, kannattaa ensin miettiä haluatko että vanhat korut säilyvät jossain muodossa. Näin voi olla jos esimerkiksi annat sepälle istutettavaksi timantteja mummon vanhaan sileään sormukseen. Tai jos sormus kelpaa sellaisenaan esimerkiksi pelkällä koonmuutoksella. Jos haluat käyttää kullan materiaalina, mutta mummon sormus ei ole yhtään sinun makuun, silloin kannattaa antaa materiaali sulatettavaksi ja miettiä kokonaan uusiksi koko korun.

Tietenkin voit myös ostaa käytettyä sormusta johon ei ole mitään suku- tai muuta kytköstä. Näitä voi löytyä joltain kultasepiltä, mutta myös panttilainaamoista ja nettikaupoista. Valikoima ei tietenkään ole kovin laaja, mutta jos sattuu löytymään mieluisa malli niin tämä tapa ostaa sormus on todella ekologinen.


Kulta on siinä mielessä erittäin luontoystävällinen materiaali että sitä uusiokäytetään todella tehokkaasti. Taitaa olla jopa tehokkaampi kuin meidän pullopanttijärjestelmä ;-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti