keskiviikko 4. lokakuuta 2017

Hopeaväri ei aina tarkoita aitoa hopeaa

Kun ollaan oltu joskus myymässä koruja messuilla (esimerkiksi Outlet Expo, ILoveMe-messut), ehkä yleisin kysymys mikä tulee kuluttajilta on ”Onx näiss nikkeliä”?  Ja toinen yleinen puheenaihe on ”mä en voi käyttää hopeaa kun rupeaa korvat kutittaa, mä voin käyttää vain kultaa…” Totuus on, että hopea-allergia on erittäin harvinaista. Hopea on päinvastoin antibakteerinen metalli, joten siitä syystä esimerkiksi kirkon ehtoollismalja on hopeaa.

Sen sijaan esimerkiksi nettikaupoissa missä myydään muotikoruja törmää nykyään sanaan KORUMETALLI. Mitä ihmettä on korumetalli?

Mikäli koru on valmistettu korumetallista, voi se tarkoittaa ihan lähes mitä tahansa metalliseosta. "Korumetallia" ei siis ole standardoitu mitenkään. Usein korun myyjätkään eivät tiedä, mitä aineita seoksessa on käytetty. Yleensä edullisissa koruissa on käytetty mahdollisimman halpoja materiaaleja, kuten vaikka kadmiumia. Kadmium on syöpää aiheuttava metalli. EU:ssa sitä ei ole saanut käyttää koruissa joulukuusta 2011 lähtien. EU:n alueella on kuitenkin havaittu koruissa suuria pitoisuuksia haitallista kadmiumia, erityisesti EU:n ulkopuolelta tuoduissa epäaidoissa koruissa. Epäaidot korut tarkoittavat juuri korumetallista valmistettuja koruja.

Joten hyvät ihmiset, käyttäkää jalometallikoruja, ja muistakaa että myös hopea on jalometalli. Mutta HUOM että kaikki mikä on hopeanväristä ei ole hopeaa! Esimerkiksi kun kerran yhdessä tavaratalossa kyseenalaistin Snö of Swedenin epäaitoa korua missä luki kissankokoisin kirjain ”SILVER” tuotteen hintalapussa, myyjä väitti että koru on hopeaa. Pyysin hänen ottamaan yhteyttä maahantuojaan ja selvittää asiaa. Vastaus oli että koru EI ole hopeaa, se sana SILVER tarkoittaa että se on hopeanVÄRINEN. Kun huomautin että tämä on aika harhaanjohtava tieto, niin sain hiukan näsäviisaan vastauksen: Meillä lukee myös ruskeanvärisissä helmikoruissa sana COFFEE, joka tarkoittaa että se on kahvinruskea, ei kai asiakas kuvittele silloin ostavansa kahvia?!?!?!

Voi herreguud sanon minä… Kenen tehtävä on tässä pitää kuluttajan puolta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti