keskiviikko 11. helmikuuta 2015

HätänumeropäiväTänään on hätänumeropäivä. Jos on epäselvää miksi juuri tänään, niin tänään päivämäärä on 11.2 ... 112 ... got it?
Minulle tuli mieleen kolme asiaa mitä tulee hätään ja koruihin.
1. Diabetesranne. Nykyään diabeteskoruja on muitakin, esimerkiksi kaulakoruja, mutta perinteisesti diabeetikot ovat pitäneet erityistä rannekorua, joka kertoo heidän taudistaan. Korun tarkoitus on lähinnä kertoa heidän sairaudesta sellaisessa tilanteessa jossa potilas itse ei pysty kertomaan siitä, esimerkiksi jos hän on sekavassa tilassa tai jopa tajuttomana matalan verensokerin takia. Koru kertoo että mahdollisesti voi olla kyse hypoglykemiasta, jolloin potilaalle voi yrittää antaa jotain makeaa. Mikäli viiden minuutin sisällä potilaan kunto ei ole parantunut on aina syytä soittaa 112.
2. Tunnuslevy. Perinteisesti on kyse kaulakorusta, jota miehet käyttivät armeijassa. Korussa on henkilötunnus  (sekä mahdollisesti nimi) kaiverrettuna kahteen toisistaan murrettavista oleviin levyn puolikkaisiin. Tunnuslevyn tarkoituksena oli identifioda sodassa kaatuneet, jolloin toinen puolikas lähetettiin omaisille kotiin ja toinen osa kiinnitettiin ruumisarkun päätyyn. Tänä päivänä koruja voi käyttää kuka tahansa, vaikka toki se on edelleen enemmän miesten koru kun naisten.
3. Nitropurkki-riipus. Nitro eli nitroglyseriini on angina pectoris-potilaille elintärkeä lääke, jonka tarve tulee yleensä yllättäen. Riipukseen mahtuu muutama pilleri ja roikkuu helposti mukana kaulassa.
Näillä muutamilla vihjeillä pystytään ehkä pelastamaan kanssaihmisiä, ja aina voi pitää peukkuja että nämä korut suojelevat meitä, vähän samalla tavalla kun koskaan ei sada vettä silloin kuin muistaa ottaa sateenvarjoa mukaan....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti